Opelde Oksijen Sensör Arızası ve Çözümü

Opelde Oksijen Sensör Arızası ve Çözümü

Arama Sonuçları

Opel Astra oksijen sensörü arızası nasıl anlaşılır?
Oksijen Sensörü Hatası Nasıl Anlaşılır?
  1. Yakıt tüketimi net bir şekilde artar.
  2. Aracın hızlanmasında bir çekiş düşüklüğü yavaşlık fark edilir.
  3. Genellikle emisyon değerleri artar. Bu artış, aracın muayeneden geçememesine neden olur.


Oksijen sensörünün arızalı olduğu durumları anlayabilmek için bazı belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler vasıtasıyla arıza olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Yakıt tüketimi artarsa eğer bu belirtilerden bir tanesi olabilir. Oksijen sensör arızasının en yaygın belirtisi budur. Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir. Oksijen sensörleri çalıştıkları ortama göz önüne alındığında çok dayanıklı sensörlerdir ancak zaman geçtikçe eskiyip değiştirmeleri gerekmektedir.



Oksijen sensörlerinin özelliklerini yitirmeleriyle, mevcut atmosfer koşullarında aşırı kirlenmeleriyle, ölçüm hassasiyetleri azalır ve hassas voltaj üretemezler. Oksijen sensörü sonda ucunda, dış ortamdan gelen su, çamur, toz gibi kirletici maddeler nedeniyle ya da egzoz gazından gelen kurşun, sülfür, silikon, yakıt külü ve yakıt katkı maddeleri nedeniyle katman oluşturabilir.



Bunun gibi durumlar meydana geldiğinde motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz ve yakıt tüketimi artar. Bunların yanı sıra egzoz emisyonları artar ve motor performansı azalır. Oksijen sensörü tamamen arızalandığında, genellikle motor zengin karışım üreterek çalışır ve bu yakıt tüketimini aşırı bir biçimde arttırır. Aracın yakıt tüketimi arttı, çok yakmaya başladı gibi şikayetlerde piston, silindir, subap sisteminde  bir arıza yoksa sebebi lamda (oksijen) sensörünün bozulmuş ya da aşırı kirlenmiş olmasıyla alakalıdır.
Sensör voltaj muayenesi en sağlıklı biçimde özel ölçüm aletleriyle ya da osiloskopla yapılabilir. Böylece sensörün ürettiği voltaj dalgaları daha iyi görülmekle birlikte yorum da yapılabilir.



Oksijen sensörü arızalandığı takdirde motor lambası yanar. Oksijen (lamda) sensörünün günümüz araçlarında yüz bin kilometrede bir yenisiyle değiştirilmesi asla ikinci el kullanılması tavsiye edilir. Oksijen sensörü değişiminde, yedek parçanın araçla birebir uyumlu olması çok elzemdir. Sensörler her motor için ayrı ayrı üretilip farklı kalibre edilmiştir.


Opel Servisi Olarak Bizlere 7/24 Ulaşabilirsiniz. Denizli Opel Servis Telefon : 0530 526 49 85